Hyvikset

hyvikset porinleipa logo

Leivästä on moneksi – varsinkin Hyviksistä! Suomalaiselta voileivältä löytyy useimmiten levitettä, juustoa, leikkelettä, kurkkua, tomaattia ja salaattia. Leipien ja sämpylöiden kanssa kannattaa kuitenkin käyttää mielin määrin mielikuvitusta erilaisten suolaisten ja makeiden versioiden muodossa. Kesällä kuitupitoisten sämpylöiden ja ruisleipien väliin grillistä sujahtavat kätevästi erilaiset burgerit ja hodarit.

Leipä on tärkeä elementti kuidun saannin näkökulmasta. Etenkin nuorten on havaittu saavan ruokavaliostaan liian vähän kuitua. Leivällä on tärkeä rooli suomalaisten ruokavaliossa: viljatuotteet ovat merkittävä kuidun, raudan ja magnesiumin lähde. Muissa Euroopan maissa syödään enemmän leipää kuin Suomessa, mutta siitä saadaan vähemmän kuituja. Viljatuotteiden sisältämä ravintokuitu parantaa vatsan toimintaa. Kuitu antaa myös kylläisyydentunnetta, mutta ei sisällä juurikaan energiaa. Kuidulla on keskeinen merkitys suoliston bakteerikannalle ja hyvinvoinnille, mikä on puolestaan tärkeä tekijä ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Runsaasti kuitua sisältävää ruisleipää ei ole syyttä valittu kansallisruoaksemme.

 

porinleipa

 

Asiantuntijat

Asiantuntijamme Emmi ja Aku perehtyvät Hyvikset-leipien syvimpään olemukseen kouluaineiden kautta. Kuinka sujuu prosenttilasku, mikä kuidussa ihmetyttää, miten Hyvikset taivutetaan tai mikä on porilainen juttu? Katso koko sarja, niin tiedät!

 

porinleipa

 

Reseptit

hyvikset porinleipa mansikkabasilikaleivat
KESÄAAMUN SAMETTISET MANSIKKALEIVÄT
6 kpl

3 kpl    runsaskuituisia Hyvikset-täysjyväsämpylöitä
0,5 l    mansikoita ja mustikoita
200 g    mascarpone-tuorejuustoa

Koristeluun tuoretta basilikaa silputtuna. Oman maun mukaan hunajaa tai balsamico-siirappia.

TEE NÄIN
Halkaise sämpylät ja paahda paahtimessa tai grillissä. Levitä leivät työtasolle. Siisti ja viipaloi mansikat. Notkista mascarpone ja levitä reipas kerros tuorejuustoa sämpylöiden päälle. Asettele leiville mansikanviipaleita ja mustikoita. Silppua basilika ja koristele leivät. Viimeistele halutessasi vielä hunajalla tai balsamicolla.


 

 

hyvikset porinleipa chorizohodarit
MAUSTEISET CHORIZO-CHILI-HODARIT
4 kpl

4 kpl        runsaskuituisia Hyvikset-täysjyväsämpylöitä
4 kpl        chorizo-raakamakkaroita
1-3 kpl    mietoja tai tulisia chilejä (maun mukaan)
n. 4 rkl    majoneesia
n. 4 rkl    dijon-sinappia
4 rkl        sipulirouhetta

Koristeluun tuoretta korianteria silputtuna.

TEE NÄIN
Grillaa tai paista makkarat. Kuumenna sämpylät grillissä tai paahtimessa. Pilko chilit. Täytä sämpylät majoneesilla, makkaroilla, sinapilla ja chileillä. Koristele rouhitulla sipulilla ja korianterilla.


 

 

hyvikset porinleipa ruisburgerit
RUNSASKUITUINEN FISUBURGERI
2 kpl

2 kpl     Hyvikset-täysjyväruispaloja
2 kpl     valmiita paneroituja kala- tai kasvispihvejä
1 dl       smetanaa
0,5 dl    tilliä
tomaatti
jääsalaattia
suolaa ja pippuria

TEE NÄIN
Pilko tilli. Sekoita tilli ja smetana, mausta kastike suolalla ja pippurilla. Kuumenna kalapihvit grillissä tai pannulla. Paahda leivät grillissä tai paahtimessa ja kokoa burgerin väliin salaatinlehtiä, kalapihvi, kastike ja tomaatinsiivu. Tarjoile suolan ja viinietikan makuisten sipsien kera!


 

6434300152000 pieni